wtorek, 17 grudnia 2013

Muffinki bananowe z kaszy jaglanej i twarogu.


Mięciutkie i delikatne z cyklu z tego co mam, pyszne, dziś lub jutro je powtórzę!


Składniki:
- 4 łyżki suchej kaszy jaglanej
- 2 jajka
- 1/2 kostki twarogu półtłustego (125g)
- 1 bardzo dojrzały banan
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki mąki żytniej
- 2 łyżki otrębów owsianych
- 2 łyżki zarodków pszennych
- świeżo starty cynamon

Wykonanie:
Kaszę gotujemy na sypko do miękkości. W dużej misce miksujemy twaróg, żółtka jaj, mleko i banana. Dodajemy ostudzoną kaszę, mąkę, otręby, zarodki i cynamon, całość mieszamy, odstawiamy. Białka jaj ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i dodajemy delikatnie do masy. Nakładamy do foremek i pieczemy 25min. w 180 stopniach, mniam<3


6 komentarzy:

  1. No proszę ! Takiego zastosowania tej kaszy nie znałam ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. brzmi to bardzo apetycznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super przepis , wyglądaja pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo chętnie spróbuję ; ) coś innego! chętnie obserwuję, pozdrawiam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń