czwartek, 14 listopada 2013

Domowa kajzerka.


Tylko naciąć nożem gwiazdki na środku i istne kajzerki, pyszne, mięciutkie, zniknęły bardzo szybko, a piekę je już po raz kolejny. Wielkość i kształt zależy od was, u mnie mniejsze i większe, bardziej i mniej przypieczone, każdy lubi inaczej ;P Polecam!



Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki letniej wody
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 3/4 łyżeczki drożdży instant
- 2 łyżki oleju

Wykonanie:
Wszystkie składniki zagniatamy razem, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki, następnie odstawiamy je na około 10 min. i ponownie wyrabiamy jeszcze kilka minut. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 1 godz. Następnie ciasto dzielimy na części, formujemy bułeczki, lekko spłaszczamy i układamy na blaszce wysmarowanej odrobiną masła/oleju lub wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy jeszcze na ok. 45min., po czym możemy lekko naciąć je nożem lub posypać np.makiem, siemieniem lub sezamem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 15min. w 200 stopniach.
Smacznego!

4 komentarze:

  1. świetne:) bardzo lubię domowe pieczywo:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem wielką fanką domowego pieczywa! Chętnie zjadłabym te bułeczki na śniadanko :D
    Po takie przepisy będę zaglądać (;

    OdpowiedzUsuń