poniedziałek, 25 listopada 2013

Deser z mleka skondensowanego.


Domowe galaretki!



Składniki:(na dwie porcje, jak na zdjęciu)
- opakowanie mleka skondensowanego niesłodzonego (350g)
- 2,5 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Irish Whisky
- 1 łyżeczka pasty z wanilii
- dowolne owoce (u mnie śliwki)

Wykonanie:
Mleko podgrzewamy (nie zagotowujemy!) i rozpuszczamy w nim żelatynę. Masę dzielimy na pół, do jednego naczynia dodajemy kawę i łyżkę miodu, do drugiego pastę z wanilii i również łyżkę miodu. Do naczyń wlewamy jedną warstwę, wrzucamy kilka kawałków owoców, czekamy aż zastygnie, wlewamy następną, kolejne owoce i znów czekamy. Powtarzamy do napełnienia naczyń lub zakończenia składników. Zostawiamy w lodówce najlepiej na całą noc. Pycha!

8 komentarzy:

  1. Słodzizna, którą kocham :))

    OdpowiedzUsuń
  2. pycha!!!
    oj już wiem co będziemy robić jutro po pracy ;)
    buziaki!

    Alicja i Magda

    OdpowiedzUsuń
  3. to jest dopiero rozpusta ;). Uwielbiam mleko skondensowane, a ten deser bardzo kusi :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Om om om jaka pychota! <3

    Pozdrawiam serdecznie i zapraszam na giveaway :-* Zgłoszeń jest malutko, a zawsze miło zrobić sobie prezent przed Świętami :-)

    OdpowiedzUsuń