piątek, 18 października 2013

Piernikowe, zdrowe dyniowe babeczki.


Połączenie daktyli i dyni w ostatnich serniczkach udało się świetnie więc powtórzyłam je w babeczkach. Bez dodatkowego tłuszczu, zero cukru i razowa mąka, czyli dyniowa jesienna zdrowa babeczka.




Przepis na 6 szt.
Składniki:
- 1 szklanka dowolnej razowej mąki
- 3 łyżki otrębów owsianych
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka sody
- 10 dużych suszonych daktyli (ilość dowolna)
- 1,5 szklanki świeżej startej na drobnych oczkach dyni

Wykonanie: 
Daktyle moczymy w małej ilości ciepłej wody by zmiękły. W jednej misce mieszamy suche składniki (mąkę, otręby, sodę i przyprawę do piernika). W drugim naczyniu łączymy dynię z jajkiem, mlekiem i namoczonymi daktylami. Następnie suche składniki wsypujemy do mokrych, mieszamy do połączenia składników i nakładamy do foremek. Pieczemy około 35min. w 180 stopniach.
Chyba nie uwolnię się od tych muffinek/babeczek i zdrowych wypieków, piekę na okragło, zjem jedne robię drugie ;)




9 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie! Tak naturalnie słodkie

    OdpowiedzUsuń
  2. ...bez cukru. Kupuję to - ekstra przeis ! :). Na pewno w przyszłości przetestuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. i dobrze, trzeba kombinować - z takich kombinacji najczęściej odkrywamy nowe, zaskakujące połączenia smakowe :D

    OdpowiedzUsuń
  4. a co mozna zamiast mleka??? wiecej jajek, a moze woda?
    dziekuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zamiast mleka krowiego możesz użyć roślinnego, chyba że w ogóle nie chcesz używać mleka to może jakiś rzadki jogurt lub maślanka :)

      Usuń