środa, 23 października 2013

Muffiny idealne.


Wczoraj obiecałam i są!
Połączenie mąki gryczanej i kokosu odkryłam już dość dawno w TYM przepisie je testowałam i jest po prostu genialne!
Dziś przedstawiam wam przepis do dowolnej formy, może to być keksówka, mała blaszka, forma na muffiny czy babeczki sprawdzi się każda. Ciasto bardzo zdrowe, bez glutenowe, bez cukrowe a mimo to bardzo słodkie.
Zawiera daktyle które świetnie zastępują cukier i mają w sobie witaminy takie jak A, C, B1, B2 i PP oraz żelazo, fosfor magnez i potas. Dodatkowo nie powodują one wzrostu poziomu cukru we krwi za to zapobiegają miażdżycy i obniżają poziom złego cholesterolu.
W  przepisie występuje również dynia której chyba nikomu nie muszę przedstawiać i reklamować tego świetnego, zdrowego i pysznego warzywa.
Dalej banan a w nim potas, sporo witaminy C i błonnika, znajdziemy w nim też magnez i jak każdy wie banany działają przeciwstresowo, a stresu chyba każdy ma co nie miara. Wiórki kokosowe o których już wspomniałam grają jedną z głównych ról, od nie dawna dość sławny pan kokos spożywany coraz częściej dostarcza nam witamin B2, B6, C i E oraz kwas foliowy, potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo, sód i cynk. Mówiłam również o tym że przepis ten nadaje się dla wszystkich osób uczulonych na gluten, ponieważ użyłam mąki gryczanej czyli ciemnej mąki uzyskanej przez zmielenie ziaren gryki, której ziarna zawierają dużą różnorodność składników odżywczych skrobię, białka, tłuszcze, witaminy z grupy B i sole mineralne.




Składniki:
- 1 czubata szklanka mąki gryczanej 
- 1 szklanka wiórek kokosowych
- 1,5 szklanki startej na małych oczkach świeżej dyni
- ok. 10 szt. daktyli suszonych drylowanych 
- 1 duży dojrzały banan
- 1 łyżeczka sody
- 2 jajka 
- 1/2 szklanki mleka

Wykonanie:  
W małej miseczce zalewamy daktyle niewielką ilością ciepłej wody, odstawiamy. W dużej misce mieszamy startą dynię, jajka i namoczone, pokrojone drobno daktyle, wraz z wodą. W osobnym naczyniu łączymy mąkę, wiórki kokosowe i sodę. Suche składniki dodajemy do miski i mieszamy dolewając stopniowo mleko. Gdy połączyliśmy już wszystkie składniki kroimy banana na małe kawałki i dodajemy do masy, nakładamy do foremek i pieczemy około 35min. w tem. 180 stopni. Naprawdę bardzo polecam!!! 







7 komentarzy:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Samo zdrowie w tych babeczkach, grzech nie zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetnie wyglądają, a takie daktylowe z bananem to i naturalnie słodkie = naturalnie pyszne ! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Innymi słowy - bomby witaminowe :D

    OdpowiedzUsuń
  5. dyniowo gryczane bardzo ciekawe!

    OdpowiedzUsuń