poniedziałek, 7 października 2013

A jak wam powiem, że to znowu z burakiem...



... trochę przez przypadek, trochę z nieuwagi, z małą modyfikacją (o wiele szybszą do wykonania ) ciasto znów z TEGO przepisu, w formacie TEGO, choć zupełnie inne ;)

Spód bardzo ciemny, ciężki, wilgotny, a na wierzchu lekka puchowa pianka.




Przepis na małą blaszkę 22x22cm
Składniki:
- 1 średni burak (użyłam młodego podłużnego)
- 1 bardzo dojrzały banan
- 1 szklanka dowolnej mąki
- 2 jajka
- 2 łyżki otrębów owsianych (opcjonalnie)
- 1 łyżka zarodków pszennych (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka stewii
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1,5 łyżki gorzkiego naturalnego kakao
- 1/2-3/4 szklanki mleka (użyłam domowego kokosowego)

Wykonanie:
Gotujemy buraczka w skórce, mój z racji tego, że był młody ugotował się dość szybko. Po ostudzeniu obieramy i ścieramy na tarce na drobnych oczkach. W misce mieszamy żółtka jaj z burakiem. W osobnym naczyniu łączymy suche składniki (mąka, otręby, zarodki, kakao, stewia i soda). Następnie suche składniki dodajemy do miski, dodajemy rozgniecionego banana (ja nie rozgniatam zbyt dokładnie by zostało kilka większych kawałeczków, fajnie one smakują w cieście) i mleko (można użyć zwykłego). Całość mieszamy dokładnie i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Teraz na końcu ubijamy białka na sztywną pianę i wykładamy je na ciasto, łyżką wmieszujemy je w ciasto, tak mniej więcej do połowy wysokości, ale wszystko powinno być wmieszane, pieczemy około 40min. w tem. 180 stopni.
Smacznego!


 "Sprawdzone miejsce z sadzonkami roślin owocowych www.naszekrzewy.pl"

12 komentarzy:

  1. ekstra! zdrowe ciacho! to lubię <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj jak tutaj zdrowo - idealnie:)! Zapraszam na ciasto z owsianym kremem:) http://domowe-wypieki.com/ciasto-z-konfitura-z-pomaranczy-kakaowa-beza-i-kremem-owsiano-kawowym/

    OdpowiedzUsuń
  3. Widzę, że u Ciebie znajdę wiele inspiracji na warzywne ciasta, w wolnym czasie na pewno tutaj u Ciebie 'poszperam'! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. coś u ciebie warzywnie!! to dobrze, bo zdrowo ;D i smacznie zarazem ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. z burakiem dobre, bo wilgotne ciasta wychodzą :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ha, mam torbę pełną buraków :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Rewelacyjne przepisy, wypieki i w ogóle wszystko ! :D
    Dodaję Twojego bloga do obserwowanych ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. zawsze lubiłam takie wersje ciast jak np. z burakiem, marchewką czy dynią :)

    OdpowiedzUsuń
  9. zrobiłabym, ale boję się, że od razu całe zjem :<

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie też szybko znika ;) dlatego już któryś raz z kolei piekę kolejne :D

      Usuń