czwartek, 30 maja 2013

Wegetariańskie pyzy z pastą z soi.

Ten obiad był przepyszny, od dawna chodziło za mną coś w tym stylu ;)

Wykorzystamy tu pastę z soi  z  tego przepisu.



Składniki:
- pasta z soi
- ziemniaki
- mąka ziemniaczana
- cebula
- olej lub masło do smażenia

Wykonanie:
Gotujemy ziemniaki w mundurkach, studzimy, obieramy cieniutko skórkę i robimy z nich pure np. widelcem ;), całość dzielimy na 4 równe części, wyjmujemy z miski jedną cześć i w miejsce jej wsypujemy mąkę ziemniaczaną, wkładamy z powrotem wyjętą ćwiartkę, wszystko razem mieszamy dokładnie i odstawiamy na kilka minut.
Formujemy i nadziewamy pyzy. Tu radzę przygotować sobie miseczkę z zimną wodą i moczyć w niej dłonie co jakiś czas co BARDZO ułatwia formowanie pyz.
Urywamy po kawałku ciasta i nadziewamy go pastą, formujemy kulki, które możemy lekko spłaszczyć, smażymy na rozgrzanym tłuszczu na małym ogniu, podajemy z przesmażoną cebulką. Polecam bardzo :)







2 komentarze:

  1. Pyzy z pastą z soi to dla mnie zupełnie coś nowego. Chętnie spróbowałabym tej propozycji podania klasycznych pyz. Interesujący przepis.
    Dziękuję za udział w mojej akcji.
    Pozdrawiam,
    Moje Kulinarne Rozterki

    OdpowiedzUsuń