czwartek, 4 kwietnia 2013

44! Cukiniowe, puchate placuchy bez mąki.


Piękna zima tej wiosny, prawda?

Na przywołanie wiosny dziś na śniadanko zielone placuszki. Choć przyznam, że ta letnia cukinia jest o wiele lepsza od tej zakupionej teraz. Mimo to placuszki wyszły wyśmienite!



Przepis na 1 porcję (jak na zdjęciu):
Składniki:

- 1 średnia zielona cukinia
- 2 jajka
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka otrębów pszennych
- 1/2 małej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- przyprawy (sól, szczypta startego imbiru oraz ostrej papryki, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku)

Wykonanie:

Cukinię ścieramy na tarce na małych oczkach, odciskamy z wody i wrzucamy do miski, lekko solimy i odstawiamy na parę minut. Cukinia znów puści wodę którą trzeba dokładnie odcisnąć, dodajemy otręby, przyprawy i żółtka oraz starte na tarce 1/2 cebulki i czosnek. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli w osobnym nasczyniu. Dodajemy je do masy i delikatnie wszystko razem mieszamy. Smażymy na rozgrzanej patelni na maśle placuszki dowolnej wielkości, moje były dość spore (2 czubate łyżki = 1 placuszek).
Smacznego!



Czy komuś udało się już coś wygrać w konkursie? podzielcie się informacją ;p

5 komentarzy:

  1. Oj zjadłabym sobie takie cukiniowe placuszki, koniecznie z tzatziki.. pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, cukiniowe uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ooo cukiniowe .. nie jadłam jeszcze takich ;D fajnie wyglądają ;)

    OdpowiedzUsuń