czwartek, 28 marca 2013

Pyszna zupa z indykiem i czerwoną soczewicą.


Od jakiegoś czasu uwielbiam czerwona soczewicę i "testuję" ją z różnymi dodatkami lub jako dodatek ;) bardzo mi przypadła do gustu, a do tego jest bardzo zdrowa, soczewica jest źródłem witamin z grupy B, potasu, fosforu, magnezu, żelaza, cynku i miedzi. Tym razem zupa, ale nie krem, tak z pływającymi smakołykami, polecam rozgrzać się na wieczór.




Przepis na jedną porcję:

Składniki:
- porcja dowolnego mięsa (u mnie filet z indyka)
- 5 łyżek czerwonej soczewicy
- 1/2 puszki pomidorów
- 1 cebula
- 4-5 pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju
- natka pietruszki
- kawałek jasnej części pora
- przyprawy (bazylia, słodka i ostra papryka w proszku, pieprz, sól)
- 1,5 szklanki rosołu/bulionu jarzynowego/wody+kostka rosołowa/ew.samej wody

Wykonanie: 
Zupę gotujemy wedle uznania na rosole/wywarze/kostce rosołowej/wodzie. Do gotującego się rosołu wsypujemy soczewicę i gotujemy ok. 10min. na małym gazie, dodajemy pomidory w puszce i wciąż gotujemy od czasu do czasu mieszające. W między czasie na oleju podsmażamy cebulę, czosnek, pora, pieczarki i mięso pokrojone na małe kawałki i otoczone w bazylii. Po chwili do garnka wrzucamy zawartość patelni, doprawiamy wedle uznania, całość razem zagotowujemy, na talerzu posypujemy obficie natką pietruszki.
Smaczne i szybkie! Warto:)



4 komentarze:

  1. wygląda pysznie, a soczewica bardzo zdrowo, więc zupka jak najbardziej polecana:)

    OdpowiedzUsuń
  2. lubię zupę z soczewicą, pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealna zupa na to co dzieje się za oknem...i na te zalegające zaspy śnieżne! :)

    OdpowiedzUsuń