poniedziałek, 11 marca 2013

Pieczone owsiane ciacha.

Owsianka, zdrowe, pyszne śniadanie, płatki gotowane na mleku...hm..a gdyby tak inaczej dla odmiany...owsianka w cieście! To jest to!

Użyłam moich duuuuużych foremek, więc ciacha są naprawdę sporę, ten sam przepis możecie zastosować robiąc sześć standardowych babeczek.


Przepis na 4szt.(jak na zdjęciu):

- 3/4 szklanki mąki (u mnie pszenna pełnoziarnista)
- 3/4 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka sody
- ok. 25g masła lub margaryny
- 1 szklanka musli śliwkowo-jałkowego
- 1/3 szklanki musli Lo z Owocami
- 2 łyżki otrębów żytnich
Wykonanie: 

W misce mieszamy mąkę, sodę, otręby i musli (oczywiście możecie użyć waszych ulubionych smaków, w przepisie podaję propozycję). W garnuszku podgrzewamy mleko i rozpuszczamy w nim cukier, następnie dodajemy margarynę/masło i na malutkim ogniu podgrzewamy aż do rozpuszczenia, cały czas mieszając. Następnie wlewamy ciepłe mleko (z rozpuszczonym cukrem i masłem) do miski i wszystkie składniki dokładnie razem mieszamy. Nakładamy do foremek i pieczemy ok. 35min. w tem. 180 stopni.

A oto moje cudowne foremki :D


...a raczej ciacha w różnych kształtach, dzięki której powstały!

serduszka


usta


kwiatek



torebka


7 komentarzy:

  1. Ciacha owsiane - niezawodne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pierwsze zdjęcie nie oddaje zapewne tego, jak obłędnie smakują te ciasteczka.
    Zapraszam również do siebie: http://www.kulinarnyblog.pl/

    OdpowiedzUsuń
  3. jakie fajne kształty:) usta najlepsze:) smakowicie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm ciacha owsiane , ale fajne ;D

    OdpowiedzUsuń