wtorek, 20 listopada 2012

Śledz w złotej marynacie.

Na kolacje, na śniadanie, na przekąskę, na przystawkę..śledź marynowany, trochę inaczej niż zwykle.


Składniki na jedną porcję:
- 2 surowe płaty śledziowe
- 2 łyżki oliwy
- mały kawałek świeżego korzenia imbiru
- 2 łyżeczki miodu
- 1/2 cytryny

Wykonanie:
Najpierw moczymy śledzie na noc w wodzie, aby nie były słone. Następnie kroimy je na małe kawałki i zalewamy naszą marynatą, wstawiamy do lodówki na minimum 12godz.
Marynata: mieszamy razem oliwę, miód, sok z cytryny i starty drobniutko korzeń imbiru, dokładnie mieszamy i zalewamy śledzie.
Pyszna odmiana!



9 komentarzy:

  1. nie znałam tak podanych śledzi

    OdpowiedzUsuń
  2. no, nie powiem-zaskakujący przepis. Nie przepadam osobiście jakoś bardzo za śledziami, ale zrobię je dla mamy ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Śledziki? Czyżby jakiś melanż Magd? :D

    OdpowiedzUsuń
  4. śledzik z miodem? ciekawie, ale zapewne bardzo smacznie

    OdpowiedzUsuń