sobota, 24 listopada 2012

Cynamonowo-piernikowe placuszki z serka wiejskiego bez mąki.

Ach zapachniało, cynamon, piernik na deser pomarańcza.....czy idą już święta??
Placuszki szybkie, smaczne, doprawić można wedle uznania na słodko lub nie.:)


Na zdjęciu tylko dwa placuszki, bo dość późno przypomniało mi się o robieniu zdjęć ;p z podanych składników na jedną porcję wychodzi około 5-6 placuszków.
Składniki:
- opakowanie serka wiejskiego 150g (u mnie łaciate)
- 1 jajko
- 1 duża, czubata łyżka mielonego lnu
- 1 duża łyżka oleju
- przyprawy (u mnie cynamon i przyprawa do piernika po 1 łyżeczce)
Wykonanie:
W miseczce wymieszać łyżką serek wiejski z żółtkiem jaja, dodać siemię lniane, przyprawy, wymieszać, odstawić. Białko jaja ubić na sztywną pianę z odrobiną soli, wmieszać w masę. Wszystko razem wstawić na 10-15min. do lodówki, przed smażeniem jeszcze raz delikatnie przemieszać, smażyć z dwóch stron na rozgrzanym tłuszczu. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!

12 komentarzy:

  1. aaa, jak pachnie mi tutaj świętami :) świetne placuszki!

    OdpowiedzUsuń
  2. idealnie przyprawione ,pachnące świętami , super przepis ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo apetyczne, skusiłabym się ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Patrząc na te placki stwierdzam, że faktycznie idą już święta :)

    OdpowiedzUsuń
  5. nie przepadam za serkiem wiejskim, ale te placuszki wyglądają mega :) Taak.. święta pełną gębą ;D

    OdpowiedzUsuń
  6. Czuję, że rozpłynęłabym się, gdybym ich spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajny ten dodatek lnu...;) Super!

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuje :) pozdrawiam i obserwuje :)

    OdpowiedzUsuń
  9. oooo marzą mi się takie placuszki na śniadanko <3 pyszności :))

    OdpowiedzUsuń
  10. Rozlatują się - nieciekawe :(

    OdpowiedzUsuń