niedziela, 18 listopada 2012

Barszczyk.

Były buraki w cieście klik, a teraz buraki do zupy, marsz!
Kolorowe zupki, była zielona klik, pomarańczowa klik i klik, czerwono-pamarańczowa klik, biała klik, a nawet fioletowa klik ;p były i inne..Lubię zupy, bardzo. Dziś kolejna propozycja, tania jak barszcz.



Składniki:
- buraki
- ziemniaki
- marchew
- mięso (u mnie żeberka)
-1 łyżka soku z cytryny/octu/jakiegoś kwasku
- ulubione przyprawy, tu polecam: liść laurowy, sól, pieprz, ziele angielskie, majeranek itp.

Wykonanie:
Najpierw gotujemy dość długo ok.40-50min. buraki w skórkach (do miękkości), studzimy, obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. W garnku gotujemy wywar mięsny, dodajemy buraki, marchew, sok z cytryny, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, doprawić wedle uznania, można dodatkowo zabielić śmietaną.Smacznie!!

 

10 komentarzy:

  1. A gdzie brukselka? Kocham.
    Spróbuj kiedyś barszczyk z brukselką i fasolką ♥

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też lubię brukselkę, ale w barszczu nigdy nie jadłam. Może zrobię brukselkową ;)

      Usuń
    2. Tak czy siak-przez Ciebie dziś ugotowałam barszczyk! ;D

      Usuń
  2. to moja ulubiona zupa:) Fasolka jest też bardzo fajna do niej. Co do brukselki, to nie mogę jej wciąż przełknąć;p

    OdpowiedzUsuń
  3. Uch, nie cierpię brukselki :D Ale fasola jak najbardziej, lubię takie domowe barszcze :)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam czerwony barszczyk!:))

    OdpowiedzUsuń
  5. na naprawdę spory placek : 4 łyżki mąki żytniej razowej, małe jajko, około 1/3 szklanki mleka ( konsystencja ma być dość gęsta, więc można dać ciut mniej ), mniej niż 1/3 łyżeczki sody, 1/4 łyżeczka proszku do pieczenia, zioła prowansalskie, ostra papryka czerwona :)
    wszystko mieszamy i na patelnię ( u mnie lekko wysarowana oliwą z oliwek )

    jajecznicę robimy wedle uznania i na placek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. zapraszam po odbiór wyróżnienia!!!

    pozdrawiam Jagienka!

    jak ja uwielbiam zupy!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Chciałabym nominować Twojego bloga do wyróżnienia ''LIEBSTER BLOG". Więcej informacji na moim blogu:)

    OdpowiedzUsuń