środa, 17 października 2012

Pieczona karkówka, ryż curry i brokuły.

Leczymy się, jemy dużo. Mimo choroby apetyt dopisuje, co mnie wręcz cieszy, walczymy z tymi wirusami!!!
obiado-kolacja:

/pieczona karkówka w sosie, ryż curry i gotowane brokuły/


 Przepis na porcję dla dwóch osób (jak na zdjęciu):
Pieczona karkówka w sosie:
- ok. 700g karkówki
- 2 duże cebule
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy (papryka ostra i słodka, pieprz czarny, ziołowy, sól, vegeta)
- 2 łyżki ketchupu lub przecieru pomidorowego
- olej
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka musztardy

Ryż curry:
- 1 szklanka ryżu (ja użyłam brązowego)
- 2-3 łyżki oleju
- 2 łyżeczki curry + inne przyprawy
- 2 szklanki bulionu lub wody

Dodatkowo:
- brokuł

Wykonanie:
Karkówkę kroimy na małe kawałki, nacieramy solą, pieprzem i czosnkiem, odstawiamy na noc do lodówki lub na kilka godzin. Następnie albo obsmażamy bardzo krótko i szybko mięso na oleju i wkładamy do blaszki lub naczynia żaroodpornego lub bez obsmażania od razu na blaszkę. Mieszamy składniki sosu zalewamy mięso, cebulę kroimy w piórka i wkładamy między mięso. Pieczemy w tem. 180-200 stopni przez około 70min. do miękkości mięsa.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i wsypujemy ryż, chwilę smażymy (tu będzie lepszy biały ryż, ja nie miałam dlatego użyłam brązowego), dodajemy przyprawy i zalewamy bulionem/wodą przykrywamy pokrywką i dusimy do wchłonięcia płynu, od czasu do czasu mieszamy. Gdy płynu zabraknie, a ryż będzie zbyt twardy dolewamy wody, dusimy do uzyskania porządanej konsystencji.
Do wrzącej osolonej wody wrzucamy pokrojony na różyczki brokuł, gotujemy do miękkości.
Wszystko podajemy ciepłe.
Smacznego!!


6 komentarzy: