środa, 19 września 2012

Pieczona owsianka.

Ta pogoda chyba sama nie wie czego chce. Znów zimno, znów brak słońca.. a Ja?
Upiekłam dziś owsiankę, a niby dlaczego nie mogę zjeść jej w porze obiadu, skoro obiad będzie na kolacje?
A Ja? dziś jestem...chyba taka jesienna, pieczone śliwki i cynamon, ten zapach rozchodzi się wciąż po pokoju, jadłam kwaśne jabłka, kawa i kawa zagryzane czekoladą, cieplejsze ubrania, dziś jak i wczoraj, i jak jutro.. dziś przyszło mi tęsknić, wspominać, wypatrywać, wyczekiwać. Bo najfajniej to jest razem zjeść drugie śniadanie na obiad, razem pić tą kawę i jeść czekoladę (choć czekoladę to zwykle ja ;) )  i robić czasem nic, a czasem wszystko. I gotować lub próbować gotować razem.... a dziś? dziś przyszło mi tęsknić.
 
/pieczona owsianka z płatkami owsianymi górskimi, otrębami owsianymi, śliwkami, jajkiem, płatkami migdałów i cynamonem/



Składniki na 1 porcję:
- 4 łyżki płatków owsianych górskich
- 1/2 łyżki otrębów owsianych
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 duże jajko
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżeczki cynamonu (u mnie świeża laska cynamonu)
- masło do wysmarowania formy
- kilka śliwek
- płatki migdałów

Wykonanie:
W rondelku zmieszać płatki, otręby i sodę, zalać wodą i chwilkę pogotować, odstawić. W miseczce roztrzepać jajko z mlekiem i dodać do płatków wraz z 1 łyżeczką cynamonu. Kilka śliwek pokroić i wmieszać w masę (ja 2 wmieszałam + 3 dałam na wierzch). Do wysmarowanej masłem żaroodpornej foremki wlać masę, ułożyć śliwki, posypać cynamonem i płatkami migdałów. Zapiekać w tem. 170 stopni przez około 40 min., podawać np. z jogurtem.

*proponuję zrobić również na mleku, ja następnym razem taką zrobię, dziś mleko poszło do kawy ;p


6 komentarzy:

  1. Pieczona owsianka to idealne śniadanie na zimny poranek :) Muszę zrobić taką wedle Twojego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  2. taka owsianka sprawdza się świetnie i w porze obiadowej, rozgrzewa i poprawia humor:)

    OdpowiedzUsuń
  3. na pewno wypróbuję - może nawet jutro !

    OdpowiedzUsuń
  4. Aj a mi sie nigdy nie chce piekarnika odpalac. Ale skoro ta twoja tak ładnie na mnie patrzy, to moze zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. kocham owsianki a ta twoja pieczona musiała być pyszna <3

    OdpowiedzUsuń