czwartek, 9 sierpnia 2012

Cukinia jeszcze raz.

Macie duże pokłady cukinii?, a tu proszę pomysł na spaghetti z cukinii.


Specjalnego przepisu nie będzie, to tylko jeden z pomysłów na wykorzystanie tego sezonowego warzywa do obiadu w zastępstwie lub towarzystwie makaronu.
Dużą cukinię myjemy, obcinamy twarde końce i kroimy wzdłuż. Usuwamy gniazdo nasienne i kroimy cukinię w cienkie, długie paski, ala spaghetti. Najlepiej aby każdy pasek "makronu" miał kawałek skórki, wtedy się nie rozpadną i ładnie się będą prezentować;)
Gotowe makaronowe cukiniowe paski wrzucamy do osolonej, wrzącej wody i gotujemy około 3 minuty. Odlewamy i podajemy ala spaghetti z ulubionym sosem. U mnie na talerzach mistrzowski sos twórczości Tż-eta, nawet nie zdradzę składu, hm...bo do końca nie znam;)
Smakowitego, korzystajcie puki sezon w pełni:)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz